Miesto pre Vašu reklamu PIZZA MICIO

Dovolenková sezóna začína, dôkladne si zabezpečte svoj majetok

Rožňava, Okružná ulica

Blíži sa čas letných dovoleniek, preto je potrebné venovať zvýšenú pozornosť zabezpečeniu svojho bytu  či domu pred „nepozvanou návštevou“. Krajské riaditeľstvo PZ v Košiciach tak ako každý rok aj v tomto roku radí občanom ako znížiť riziko vlámania do bytu či domu. Znížiť riziko nepozvanej návštevy je možné viacerými spôsobmi.

Pri opustení svojho bytu (domu) sa vždy uistite, či máte zavreté okná a zamknuté vchodové dvere. Odporúčame mať kvalitné vstupné bezpečnostné dvere a zámok v kombinácii s ďalšími zabezpečovacími prostriedkami, napríklad bezpečnostné závory, bezpečnostné retiazky, poistky dverových závesov, spevnené zárubne. Na prízemí si namontovať mreže a bezpečnostné fólie na okná, balkóny a loggie. Osobitnú pozornosť venujte aj rizikovým vstupom ako sú lodžie, terasy, pivnice a pod. Keď odchádzate z domu, nezaťahujte závesy, žalúzie a rolety.  Stiahnuté rolety na oknách môžu byť pre zlodejov signál, že v byte nik nie je. Ak sa chystáte na dlhší pobyt mimo svojho domu, nenechávajte ho bez dozoru. Veľmi dôležité je mať dobré vzťahy so susedmi, je to jeden z najlepších spôsobov, ako zabezpečiť svoj byt či dom, počas neprítomnosti, aby pravidelne vyberali poštovú schránku a občas kontrolovali byt, práve susedia môžu dohliadať na bezpečnosť vášho obydlia rovnako, ako my môžeme pomôcť v prípade ich neprítomnosti. Ak spozorujeme niečo podozrivé, mali by sme ihneď susedov kontaktovať a upozorniť ich na to. Je potrebné všímať si cudzích ľudí vo vchodoch obytných domov či v okolí rodinných domov. Ak spozorujete podozrivé správanie cudzích osôb, ihneď kontaktuje políciu na známom čísle 158. Nenechávajte odkaz na záznamníku a taktiež neuvádzajte na sociálnej sieti, že nie ste doma. 

                Majitelia rodinných domov, dbajte na to, aby na dvore neostali rebríky, či iné náradie, ktoré pomôže zlodejovi. Stromy, kry by nemali zakrývať vstupné dvere do domu. Pokiaľ môžete využívajte mechanické a elektronické zabezpečenia svojho domu, či pripojenia na pult centralizovanej ochrany. No a nezabudnite na poistenie majetku. Nie je to síce ochrana pred vlámaním, ale môže vám pomôcť. V prípade zistenia akýchkoľvek známok vlámania (páchateľ môže byť ešte na mieste), okamžite privolať políciu (telefonicky, osobne alebo za pomoci známych či ostatných rodinných príslušníkov). Na miesto nevstupovať, aby nedošlo k zmareniu stôp, ničoho sa nedotýkať, nemanipulovať, nič nepremiestňovať, aby si polícia mohla urobiť čo najlepší obraz o páchateľovi a jeho činnosti na mieste.  Vždy je potrebné si urobiť úplný a z hľadiska popisu vecí presný zoznam všetkého, čo bolo ukradnuté a tiež všetkých škôd, ktoré boli návštevou vlamača spôsobené. Neschovávať väčšie množstvo peňazí a cennosti doma, vo väčšom bezpečí sú v trezore banky. Ak vám boli odcudzené platobné karty, šekové či vkladné knižky alebo cenné papiere, je nutné o tom informovať okrem polície aj banku alebo inštitúcie, u ktorých sú cenné papiere vedené. Zablokovanie účtu proti manipulácii páchateľom musí byť rýchle.

Dôležitým opatrením pri vlámaní je objekt opäť dôkladne zabezpečiť.

 

 

Polícia upozorňuje, cez otvorené okno sa páchateľ ľahko dostane do objektu

V noci z utorka na stredu doposiaľ neznámy páchateľ cez otvorené okno vnikol do bytu na Vojenskej ulici v Košiciach, odkiaľ  odcudzil notebook a športový vak s osobnými vecami, kozmetikou. Vo vaku sa nachádzali aj digitálna kamera, peňaženka, kabelka a slnečné okuliare. Majiteľkám spôsobil celkovú škodu vo výške 4.000 eur. Polícia v danej veci začala trestné stíhanie pre prečin porušovania domovej slobody a prečin krádeže (trestná sadzba až na dva roky).

V druhom prípade, v rovnakom čase v noci z utorka na stredu, doposiaľ neznámy páchateľ vnikol do objektu jednej z materských škôl v okrese Košice okolie cez okno, ktoré bolo otvorené, resp. vyklopené „na vetračku“. Druhú časť okna si páchateľ sám otvoril, pričom z objektu odcudzil 12 detských pyžám, príbory pre deti, detské kufríky s farbami a potrebami na kreslenie i rôzne potraviny. Páchateľ spôsobil celkovú škodu vo výške 430 eur. Polícia v tomto prípade začala trestné stíhanie pre prečin krádeže.

V oboch prípadoch po páchateľoch a odcudzených veciach polícia pátra.

 

Polícia upozorňuje občanov, najmä v letných dňoch i nociach, že sieťky proti hmyzu a okná „na vetračku“ sú nedostatočnou ochranou obydlia. Páchatelia sa cez ne ľahko dostanú do domu, či bytu a počas spánku nemajú problém ukradnúť cenné veci. Preto dôkladne zvážme, ktoré okno môžeme ponechať otvorené bez toho, aby nás tadiaľ navštívil zlodej.

 

Počas minuloročnej letnej turistickej sezóny (mesiace júl a august) sme na území Košického kraja zaznamenali  58 krádeží vlámaním do bytov, rok predtým (2012) sme vyšetrovali 73 prípadov krádeží vlámaním do bytov. Často opakujúcim sa dôvodom bolo nedostatočné zabezpečenie obydlí. Najčastejším spôsobom  vlámania bolo  použitie hrubej sily, páčením vchodových dverí a okien, prípadne páchatelia využili situáciu, kedy boli byty neuzamknuté alebo mali otvorené niektoré z okien. V súvislosti s letnou turistickou sezónou polícia posilní výkon služby a tiež pripravila opatrenia s cieľom eliminovať túto trestnú činnosť.

 

Chráňte si svoj majetok a  nedajte šancu zlodejom !

Zdroj: kpt. Mgr. Jana Mésarová - hovorca KR PZ KE

BRITAKOV umelecké kováčstvo

Karpenko

MUDr. Igor Olšavský

Voľby do VÚC 2017

Miesto pre Vašu reklamu

Ďalšie reklamy aj TU

...

kalendár 2016

...

...