Miesto pre Vašu reklamu PIZZA MICIO

Druhá výtvarná streda v Galérii – Secesná grafika

Výtvarné stredy

Už po druhýkrát sme sa venovali secesnému umeniu v Galérii Baníckeho múzea v rámci prázdninového projektu pre deti pod názvom Výtvarné stredy v Galérii – krása secesie. Tento raz to bola secesná grafika.

V priebehu uplynulých storočí grafika prešla veľkými zmenami – námetovými    i technickými. Podobne ako pred storočiami, aj dnes v 21. storočí, chápeme grafiku ako prevedenie kresby do takej podoby, z ktorej sa dá v grafickom lise vytlačiť väčšie množstvo rovnakých a rovnako kvalitných výtvarných diel.

Práve s touto zaujímavou výtvarnou technikou  sa oboznámili záujemcovia na našej druhej výtvarnej strede, kde si  najprv vypočuli obsiahlu prednášku o grafike a potom sa s radosťou pustili do práce. Vyskúšali si jednoduchšiu variantu linorytu, kde miesto gumolitu používali polystyrénovú podložku a miesto rydla tvrdú ceruzu. Pracovali s technikou suchej ihly a robili aj monotypie. Najviac ich však zaujala konečná fáza vytvorenia grafiky – rozmnožovanie diela grafickým lisom.

  Samozrejme nebolo zabudnuté ani na významného rožňavského rodáka Kolomana Tichyho, bývalého riaditeľa múzea a ani na jeho brata, Gyulu Tichyho, ktorí žili a tvorili práve v období secesie a zostali po nich hodnotné a vzácne zbierky grafík a malieb. Pre deti bola pripravená menšia výstava fotokópií grafík od bratov Tichyovcov, ktoré si mali možnosť preštudovať, a tak získať inšpirácie počas celej akcie. Originály spomínaných zbierok, ktoré vlastní múzeum, sú momentálne  vystavené v Košiciach v Akadémii Rovás, ale  na poslednej výtvarnej strede, 27. augusta 2014, si môže každý pozrieť tieto pôvodné diela v Andrássyho obrazárni.

             Nálada bola opäť úžasná a zároveň povzbudzujúca a tvorivá. Vzniklo niekoľko krásnych prác, ktoré budú tiež vystavené na  spoločnej výstave vytvorených diel v Andrássyho obrazárni v Krásnohorskom Podhradí a v rámci Dní mesta Rožňava.

Ďalšiu stredu sa budeme venovať šperkom podľa Tiffanyho alebo inšpirovaným architektúrou A. Gaudího.

Akciu podporili: Nadácia Orange, Mesto Rožňava a spoločnosť STEFE.

 

                                               Gabriella Badin  a Anna Lachová

Výtvarné stredy

BRITAKOV umelecké kováčstvo

Karpenko

MUDr. Igor Olšavský

Voľby do VÚC 2017

Miesto pre Vašu reklamu

Ďalšie reklamy aj TU

...

kalendár 2016

...

...