Miesto pre Vašu reklamu PIZZA MICIO

Pocta Martinovi Martinčekovi

a

HOMMAGE TO MARTIN MARTINČEK / POCTA MARTINOVI MARTINČEKOVI

Výstavný projekt Domu fotografie v kurátorskej koncepcii Lucie Benickej

 

 

Miesto:                                               K13 – Košické kultúrne centrá, Kasárne - Kulturpark  / budova Bravo

(I. poschodie),  adresa: Kukučínova 2, Košice,  web: K13.sk  

 

Otvorenie:                                        štvrtok, 19.6. 2014 o 18.00, vernisáž spojená s krstom katalógu

 

Termín výstavy:                               19.6. – 31.8. 2014

 

Autorka a kurátorka projektu:  Mgr. Lucia Benická, riaditel@gus.sk, 0905 288717

Organizátori / produkcia:            K13 – Košice v spolupráci s Galériou umelcov Spiša – kultúrne zariadenie                                                          Košického samosprávneho kraja v Spišskej Novej Vsi a Domom fotografie,                                                      o.z. v Liptovskom Mikuláši

 

 

Vystavujúci  autori: 

 

Martinček, Martin ǁ Balco, Andrej ǁ Bán, Andrej ǁ Barla, Andrej ǁ Bošanská, Petra ǁ Breier, Pavol ǁ

Cepková, Petra ǁ Česla, Jozef ǁ Črep, Martin ǁ Eliáš, Vlado ǁ Hojstričová, Jana ǁ Hrnčiarik, Ján ǁ Hyža, Alan ǁ Jackuliaková, Dominika ǁ  Jančo, Jakub ǁ Kapráľová, Daniela ǁ Kleibl, Martin ǁ Kočan, Robo ǁ Kollár, Martin ǁ Marenčín, Martin ǁ Németh, Boris ǁ Ondzik, Jozef ǁ Pecha, Pavel ǁ Prekop, Rudo ǁ Sedlák, Jozef ǁ

Stacho, Ľubo ǁ Stacho, Monika ǁ Šišková, Hela ǁ  Štreit, Jindra ǁ Švolík, Miro ǁ Sýkora, Jaro ǁ Varga, Kamil ǁ Župník,Peter

 

Popis projektu:               

               

Výstava v kurátorskej koncepcii Lucie Benickej prezentuje súčasnú fotografiu v dielach 32 autorov, ako aj fotografie Martina Martinčeka (1913 – 2004) zo zbierok Liptovskej galérie P.M. Bohúňa v Liptovskom Mikuláši a unikátne dokumentárne záznamy o Martinčekovi z archívu Ľuba Stacha. Výstava bola premiérovo uvedená v Galérii Domu fotografie v Liptovskom Mikuláši v júni, 2013 s následnou reprízou v Galérii umel-cov Spiša v Spišskej Novej Vsi. Súčasťou expozície je projekcia "Veľká noc – pocta Martinčekovi" z tvorivej dielne Katedry fotografie a nových médií VŠVU (Bratislava) z r.2007. Projekt, venovaný 100. výročiu naro-denia nestora slovenskej fotografie (v r.2013), bol realizovaný v rámci 17.Letnej fotoškoly Domu fotografie 2013 vďaka finančnej podpore Ministerstva kultúry SR.

 

                Výstava Hommage Martinovi Martinčekovi / Pocta Martinovi Martinčekovi reflektuje niekoľko žánrových okruhov v dielach súčasných fotografov bez generačnej príbuznosti, ktorí sa pripojili k výzve pri zostavovaní projektu: v prvom rade sa jedná o autorov, ktorí sa za posledných 20 rokov podieľali na činnosti

Domu fotografie, ako aj o mladú, nastupujúcu generáciu, ktorej vybrané diela priamo korešpondujú s Mar-                           tinčekovým odkazom. Výstava komentuje jednotlivé vystavené diela, ako aj stanovisko k Martinčekovmu dielu. Výstavný "príbeh" sa formuje v niekoľkých nosných okruhoch, kde sa fotografie dostávajú  do žánro-vých dialógov:

↘ 1. Dokumentárnu fotografiu v tradičnom ponímaní, niekedy s nenápadnými presahmi do konceptu a experimentu, prezentujú diela fotografov: Andrej Bán, Andrej Balco, Pavol Breier, Andrej Barla,  Alan Hyža, Daniela Kapráľová, Martin Kollár, Martin Marenčín, Boris Németh, Jozef Ondzik, Jaro Sýkora a Jindra Štreit.

  2. Ku konceptuálnemu dokumentu, príbehovosti a experimentu môžeme zaradiť práce autorov ako  Petra Bošanská, Petra Cepková, Jana Hojstričová, Dominika Jackuljaková, Jakub Jančo, Martin Kleibl, Jozef Sedlák, Ľubo Stacho a Monika Stacho.

  3. Osobitnú časť výstavy tvoria fotografie inscenované, hlavne z diel autorov "slovenskej novej vlny": Robo Kočan, Pavel Pecha, Miro Švolík, Kamil Varga a Peter Župník.

  4. Prepojenie s abstrakciou, výtvarným i surreálnym odkazom nájdeme v dielach Jozefa Česlu, Jana Hrnčiarika, Ruda Prekopa a Hely Šiškovej.

  5. Manipulovaná a "čistá" krajina s odkazom na Martinčekove zobrazenie Liptova a hôr je prezentovaná v prácach dvoch autorov: Martina Črepa a Vlada Eliáša.

 

 

 

                Výstava v K13 - košických Kasárňach prezentuje aj výber reprodukcií z fotografií Martina Martinčeka  zo zbierok Liptovskej galérie P.M. Bohúňa v Liptovskom Mikuláši. Sú to ojedinelé diela s vysokým humánnym posolstvom o ľuďoch, krajine a živote na Liptove, v ktorých nachádzame paralely vo vystavovaných dielach súčasných fotografov.

 

                Súčasťou expozície je projekcia "Veľká noc – pocta Martinovi Martinčekovi" z tvorivej dielne Katedry fotografie a nových médií VŠVU (Bratislava) z r.2007, ktorá bola realizovaná pod kuratelou prof. Ľuba Stacha. Uvádza fotografický záznam študentských prác z tvorivého pobytu v Liptovskej Tepličke, autori: Petra Cepková, Martin Ilčík, Martin Kleibl, Anne Lienhart, Jarmila Uhlíková, Aljaž Velički a Ľubo Sta-cho. Niektoré práce sú uvedené aj v rámci samotnej výstavy, napr. fotografie Petry Cepkovej a Martina Kleibla.

 

                Výstava Hommage to Martin Martinček / Pocta Martinovi Martinčekovi je ojedinelým projektom, ktorý spája zdanlivo nezlučiteľné pri bohatom autorskom zastúpení - napriek tomu stávame sa súčasťou tvorivého dialógu medzi minulosťou a prítomnosťou, v ucelených tematických okruhoch, prepájaných uni-kátnymi fotografickými dielami.

 

"Martinčekove dokumentárne kvality obrazu podľa mňa pretrvávajú v tvorbe súčasných fotografov v rôznych podobách. Hoci to dnes už častokrát nie je hlboko ľudské a naratívne rozprávanie o živote čistých a jednoduchých ľudí, stále je vo fotografii túžba po poznaní človeka, jeho vnútra a prežívania. Aj keď dnes viac konceptuálne či postmoderne, stále sú Martinčekove odkazy čitateľné v záberoch zobrazujúcich ľudskú blízkosť a konečnosť, prácu človeka, hodnoty dnešnej doby versus pravé hodnoty, radosť a smútok, narodenie a smrť. " ( Z textu Petry Cepkovej, vystavujúcej autorky).

a

BRITAKOV umelecké kováčstvo

Karpenko

MUDr. Igor Olšavský

Voľby do VÚC 2017

Miesto pre Vašu reklamu

Ďalšie reklamy aj TU

...

kalendár 2016

...

...