Miesto pre Vašu reklamu PIZZA MICIO

VNÚTORNÉ SVETY

foto

VNÚTORNÉ SVETY (obrazová správa o živote a ľudoch obce Hybe)

 

 

Miesto:                                               Galéria Domu fotografie  / Liptovská galéria P.M.Bohúňa,

Tranovského 3, Liptovský Mikuláš

web: domfoto.sk, Facebook: Dom fotografie  

Termín výstavy:                               12.8. – 5.11. 2014

 

Kurátori projektu:                          Jozef Sedlák, Petra Cepková, Lucia Benická

Grafika / vizuály:                            Dávid Hutira

Kontakt:                                             Mgr. Lucia Benická, riaditel@gus.sk, 0905 288717

Organizátori / produkcia:            Dom fotografie, o.z. v spolupráci s Liptovskou galériou P.M.Bohúňa v Liptovskom Mikuláši a Galériou umelcov Spiša v Spišskej Novej Vsi,

realizované vďaka finančnej podpore Ministerstva kultúry SR.

Vystavujúci  autori: 

 

FMK UCM v Trnave:                       Andrea Boldišová Sabína DjasníkováJozef PajerskýPeter Lančarič    

 VŠVU Bratislava:                             Zuzana Pustaiová Lenka Adamčáková Viktor Šelesták Šimon  Lupták  

Pedagógovia a hostia:                   Petra CepkováJozef SedlákĽubomír Hajdučik   

 

 

Popis projektu:               

               

Výstava je realizovaná v rámci výstavného programu Domu fotografie „−2=20“, ktorý symbolizuje dva roky do jeho dvadsaťročnice (2016): prioritou je jednak prezentovanie „nových  mien“ vo fotografii, ako aj tvorivé dialógy, ktoré sú výstupmi z dielní.  Výstavný projekt  Vnútorné svety (obrazová správa o živote a ľuďoch obce Hybe),  prepája autorské koncepty študentov  a pedagógov Fakulty masmediálnej komunikácie UCM v Trnave a Vysokej školy výtvarných umení  v Bratislave a reprezentuje pilotný projekt  spolupráce dvoch vysokých škôl, ktoré rozdielnym spôsobom laborujú s médiom fotografie. Cieľom spo-ločných fotodielní v obci Hybe bolo vizuálne mapovať región, zachytiť a archivovať kultúrne, ekonomické a spoločenské stopy posledného obdobia v kontextoch   transformácie slovenského vidieka na Liptove.   

 

Výstava zachytáva portréty starých  ľudí, identitu súčasnej rodiny a detí, generačnej výmeny, konfesijných a rasových vzťahov, práce, osobných intímnych denníkov, sociálneho statusu nezamestnaných a osamotených obyvateľov obce Hybe. Rovnako analyticky a citlivo reaguje na premeny vidieckeho prostredia, prírodných krás a architektúry,  dobového urbanizmu rázovitej architektúry  tzv. mestských domov, ktoré patria k najzachovalejším  v tomto regióne Liptova.  

 

“Obrazová správa o Hybe” je pre širšiu verejnosť prezentovaná  formou nového dokumentu   a svie-žim vizuálnym názorom  mladých autorov. Živý dokument a sociálny kontext nevyhnutne predpokladajú osobný prístup v  komunikácii fotografujúceho s fotografovaným. Symbolicky je to na obidvoch stránách  spájanie a prepájanie “vnútorných svetov”− dvoch subjektov alebo skupín.

 

8 vybraných študentov obidvoch škôl pracovalo na projekte so svojimi pedagógmi – fotografmi Jozefom Sedlákom a Petrou Cepkovou, ako aj s hybianskym fotografom – katolíckym kňazom Ľubomírom Hajdučikom, ktorý spolupracoval so skupinou aj organizačne.            

foto

BRITAKOV umelecké kováčstvo

Karpenko

MUDr. Igor Olšavský

Voľby do VÚC 2017

Miesto pre Vašu reklamu

Ďalšie reklamy aj TU

...

kalendár 2016

...

...