Miesto pre Vašu reklamu PIZZA MICIO

OD LIPTOVA PO DIZAJN

GUS OD LIPTOVA PO DIZAJN

TLAČOVÁ SPRÁVA

 

MICHAL HANULA: OD LIPTOVA PO DIZAJN

 

Miesto / kontakt:            Galéria umelcov Spiša (GUS) – kultúrne zariadenie Košického samosprávneho                                              kraja, Zimná 46, Spišská Nová Ves, projekty@gus.sk, 053 4174623,                                                        www.gus.sk

Vernisáž výstavy:            streda, 24.9. 2014 o 16.00

Termín výstavy:               24.9. – 22.11. 2014

Kurátorka projektu:       PhDr. Zuzana Gažíková

Produkcia projektu:       Galéria umelcov Spiša - kultúrne zariadenia Košického samosprávneho kraja

                                               v spolupráci so Spoločnosťou Kolomana Sokola v Liptovskom Mikuláši

                                               a autorom

Grafika:                                               Mgr.art. Ivana Betková

 

                Repríza výstavy, organizovanej Spoločnosťou Kolomana Sokola v Liptovskom Mikuláši v r. 2013 v kurátorskej koncepci PhDr. Zuzany Gažíkovej, prezentuje tvorbu jedného z prvých absolventov Katedry dizajnu Fakulty umení Technickej univerzity v Košiciach a prináša stručný prierez doterajšou tvorbou autora s dôrazom na najnovšiu tvorbu. 

                Michal Hanula pochádza z Liptova a už samotný názov výstavy napovedá, že pre východiská a inšpiračné zdroje svojej tvorby nechodil ďaleko. Hanula vyrastal v prostredí, kde je tradícia spracovania dreva prítomná v architektúre i v predmetoch bežnej potreby. Jeho prvé praktické dotyky s týmto materiálom a s remeslom sa viažu k stolárskej dielni starého otca. Táto skúsenosť ho nasmerovala na školu do Kremnice na oddelenie Tvorby hračiek a odtiaľ na Technickú univerzitu v Košiciach. Na najlepšie z toho, čo mu prostredie, tradícia i škola dali, Michal Hanula nadviazal a ďalej rozvíja.

                Michal Hanula pracuje predovšetkým s drevom, no nebojí sa siahnuť aj po moderných prvkoch. Neobvyklými kombináciami materiálov vytvára objekty tradičné a súčasné zároveň. Rešpektuje pritom prirodzené kvality dreva, dáva vyniknúť jeho výnimočným vlastnostiam a estetickým danostiam. Opracováva ho premyslene a precízne v úsilí vybalansovať výtvarné a úžitkové vlastnosti objektov. Jeho práce sú spojením remesla, umenia a dizajnu. Podľa toho, čo mierne preváži, môžeme v jeho tvorbe vysledovať tri základné línie. 

                Pre jeden okruh jeho prác je príznačná schopnosť autora vnímať výtvarné kvality v  surovej, prírodnej forme dreva. Zaujímavé tvary, len minimálne opracované, zakomponováva do svojich diel. Iná línia jeho prác je charakteristická  inteligentným prístupom k remeslu, ktorý vo výsledku prináša objekty prekvapujúce tým, ako autor materiálu rozumie a čo všetko s ním dokáže.  Diela z tejto kategórie sú umeleckým objektom, funkčnou plastikou, každé autorský originál. Často prekvapia aj vtipným tvarom, či detailom. Tretia skupina diel je najbližšie na ceste k dizajnu. Autor dáva myšlienku invenčným kúskom, ktoré by mohli byť realizované v malých sériách pre trh. Niektoré jeho dizajnérske návrhy sa už stali miestotvorným prvkom v exteriéri (originálne detské ihriská), alebo sa v autorských sériách uplatňujú vo verejných interiéroch.

                Okrem vlastnej tvorby sa Michal Hanula od skončenia štúdia venuje aj pedagogickej činnosti na Škole úžitkového výtvarníctva v Ružomberku.                                                                                                                                                                                                                                                  Zuzana Gažíková

GUS OD LIPTOVA PO DIZAJN

BRITAKOV umelecké kováčstvo

Karpenko

MUDr. Igor Olšavský

Voľby do VÚC 2017

Miesto pre Vašu reklamu

Ďalšie reklamy aj TU

...

kalendár 2016

...

...