Miesto pre Vašu reklamu PIZZA MICIO

Zrazil chodkyňu

tragická nehoda

Včera (20.10.2014) krátko pred 14,00 hodinou došlo v Košiciach k zrážke vozidla s chodcom. Vodič osobného motorového vozidla zn. Opel Meriva viedol vozidlo po ulici Popradskej v smere na Sídlisko KVP, pričom pred križovatkou s ulicou Ipeľskou, pravdepodobne v dôsledku nevenovania sa plne vedeniu vozidla a nesledovania situácie v cestnej premávke, narazil pravou časťou svojho vozidla do 64-ročnej Košičanky, ktorá išla pešo po pravej strane vozovky, proti smeru jeho jazdy. Chodkyňa pri zrážke utrpela ťažkú ujmu na zdraví s predpokladanou dobou liečenia nad 6 týždňov. Vyšetrovateľ PZ začal trestné stíhanie vo veci prečinu ublíženia na zdraví. Bližšie okolnosti dopravnej nehody sú predmetom vyšetrovania. 

 

Vodiči a chodci, nezabúdajte na svoje povinnosti!

 

Vodiči budete ostražití, sústreďte sa plne vedeniu vozidla a sledujte situáciu v cestnej premávke. Dbajte na zvýšenú opatrnosť voči cyklistom a chodcom, najmä deťom, osobám so zdravotným postihnutím, osobitne voči osobám, ktoré používajú bielu palicu, a starým osobám. Vodiči motorových vozidiel majú povinnosť dať prednosť chodcovi, ktorý vstúpil na vozovku a prechádza cez priechod pre chodcov, pritom ho nesmú ohroziť.

Aj chodci majú svoje povinnosti. Chodec je povinný používať predovšetkým chodník. Po chodníku sa chodí vpravo. Tam, kde nie je chodník alebo je neschodný, chodí sa po pravej krajnici. Tam, kde nie je krajnica alebo je neschodná, chodí sa čo najbližšie pri ľavom okraji vozovky. Chodci smú isť po krajnici alebo po okraji vozovky najviac dvaja vedľa seba.

Chodci, ktorí prechádzajú cez priechod pre chodcov musia brať ohľad aj na vodičov prichádzajúcich vozidiel najmä tým, že neprechádzajú jednotlivo, ale v skupinách. Chodec nesmie vstupovať na vozovku, a to ani pri použití priechodu pre chodcov, ak vzhľadom na rýchlosť a vzdialenosť prichádzajúcich vozidiel nemôže cez vozovku bezpečne prejsť.

Chodci idúci po krajnici alebo po okraji vozovky majú povinnosť za zníženej viditeľnosti nosiť reflexné prvky, alebo reflexný bezpečnostný odev nielen mimo obce, ale aj v nej.  Ak nebudú videní, môžu počítať aj s blokovou pokutou až do výšky 50,- eur.

Tmavé oblečenie za zníženej viditeľnosti robí z chodca „neviditeľného.“ Ohrozuje tak nie len seba, ale aj ostatných. Následkom toho vodič chodca nezbadá vôbec alebo neskoro. Reflexné prvky toto riziko znižujú. Neznamená to však, že s reflexnými prvkami sa môžete na ceste správať nezodpovedne. Treba sa s vodičmi vzájomne rešpektovať. Tí chodcov slabšie vidia a na mokrej, či zľadovatenej ceste sa brzdí náročnejšie.

Zdroj: mjr. Ing. Alexander Szabó - hovorca KR PZ KE

BRITAKOV umelecké kováčstvo

Karpenko

MUDr. Igor Olšavský

Voľby do VÚC 2017

Miesto pre Vašu reklamu

Ďalšie reklamy aj TU

...

kalendár 2016

...

...