Miesto pre Vašu reklamu PIZZA MICIO

Za opustenie miesta škodovej udalosti hrozia previnilcom vysoké sankcie

rozbité autá

Pozor na škodové udalosti, za opustenie  miesta škodovej udalosti hrozia previnilcom vysoké sankcie 

 

     Polícia upozorňuje vodičov, ktorí v dôsledku aj malej nepozornosti spôsobia škodu na inom vozidle, či majetku inej osoby v priamej súvislosti s premávkou vozidla, najčastejšie na parkoviskách (keď „ťuknú“ do zaparkovaného vozidla) a následne miesto nehody opustia bez toho, aby si splnili povinnosti účastníka škodovej udalosti.

      Mnohé tieto miesta i parkoviská sú v súčasnosti zabezpečené kamerovým systémom, takže si nikto nemôže byť istý, že ho nikto nevidel. Potom je taký priestupca, ktorý z miesta škodovej udalosti odíde mysliac si, že ho „nenájdu“, nemilo prekvapený, keď z útvaru polície odchádza so zákazom činnosti a pokutou. Za „útek“ z miesta takejto udalosti sa totiž ukladá sankcia od 300,- do 1.300,- € a zákaz činnosti viesť motorové vozidlo na dobu 1 až 5 rokov. Spodné hranice zákazu činnosti a uloženia pokuty sa znížiť nedajú. V nejednom prípade sa tak niektorí jedinci, ktorých „živí“ práca spojená s riadením dopravného prostriedku, pripravia aj o stratu zamestnania.

Povinnosti účastníka škodovej udalosti

Informácie k tlačivu o škodovej udalosti:

          Škodovou udalosťou sa rozumie udalosť v cestnej premávke, ktorá sa stane v priamej súvislosti s premávkou vozidla a pri ktorej
a) nebola usmrtená ani zranená osoba,
b) nebola poškodená cesta alebo všeobecne prospešné zariadenie,
c) neunikli nebezpečné veci alebo
d) na niektorom zo zúčastnených vozidiel vrátane prepravovaných vecí alebo na inom majetku vznikla hmotná škoda zrejme neprevyšujúca jedenapolnásobok väčšej škody podľa Trestného zákona (pozn.: 3.990 eur)

         

          Za škodovú udalosť sa nepovažuje (a je teda dopravnou nehodou, ktorú treba ohlásiť policajtovi) ak:
a) nie je splnená niektorá z povinností účastníka škodovej udalosti,
b) je vodič zúčastneného vozidla pod vplyvom alkoholu alebo inej návykovej látky sa odmietol podrobiť vyšetreniu na zistenie ich požitia alebo
c) sa účastníci škodovej udalosti nedohodli na jej zavinení. 

 Najdôležitejším rozlišovacím znakom popri výške škody je výslovná dohoda na zavinení dopravnej nehody.

            V praxi to znamená, že pokiaľ splníte podmienky vyššie uvedené a s iným účastníkom dopravnej nehody sa dohodnete na tom, kto nehodu zavinil a toto písomne uvediete na tlačive o nehode a potvrdíte podpisom, nie je nutné volať políciu.

        Vývoj dopravných nehôd ( od roku 2009 aj škodových udalostí) a jej následkov v okrese Rožňava za roky 1971 – 2014

BRITAKOV umelecké kováčstvo

Karpenko

MUDr. Igor Olšavský

Voľby do VÚC 2017

Miesto pre Vašu reklamu

Ďalšie reklamy aj TU

...

kalendár 2016

...

...