Miesto pre Vašu reklamu PIZZA MICIO

Surovinová politika štátu

Nižná Slaná

Dnešná analýza domácich zdrojov palivo energetických, rudných a nerudných surovín a surovín pre výrobu stavebných látok a určenie pravidiel ochrany a šetrného využívania nerastného bohatstva štátu v zmysle princípov trvalo udržateľného rozvoja dokazuje nasledovné. Zatiaľ čo v palivo-energetických a rudných surovinách je Slovenská republika trvalo odkázaná na ich dovoz, ťažba niektorých druhov surovín pre priemysel a stavebníctvo má kladný pozitívny hospodársky význam?!Na posúdenie zopár postrehov z okresu Rožňava (nezamestnanosť 24,27%)!

Likvidácia :Železnorudné bane N. Slaná ,v auguste 2008 sa výroba v Siderite zastavila, no a v októbri firma oznámila, že ide do konkurzu a cca 600 zamestnancov na dlažbu. Nikoho zo štátnych predstaviteľov ani nenapadlo, že by bolo túto tragédiu aspoň využiť na sprístupnenie týchto priestorov v rámci cestovného ruchu (napr. podobne ako je to v soľnej bani Wieliczka-Poľsko). Dodnes sme boli iba svedkami rozkrádania a rabovania kde už len komín pripomína niekedy tak úspešný podnik. Združeniu banských spolkov a cechov Slovenska sa však podarilo dostať pod svoju ochranu ,,ako technickú pamiatku“ vysokú pec nazývanú Etelka, ktorú dal v roku 1867 postaviť gróf Emanuel Andrássy.

Pozastavená ťažba

Ložisko mastenca v Gemerskej Polome, o ktoré sa vedie spor, objavili náhodou v roku 1985 pri hľadaní cínu. Tamojší mastenec sa vyznačuje vysokou čistotou, odborníci považujú gemerské ložisko za jedno z najvýznamnejších na svete. Voči Slovensku vedie EuroGas Inc. arbitráž na pôde Medzinárodného strediska pre riešenie investičných sporov (ICSID) vo Washingtone. Ako žalobca požaduje od SR náhradu 3,2 miliardy USD (2,3 miliardy eur) za zmarenú investíciu v Gemerskej Polome.

Pozastavená ťažba

Po roku razenia štôlne a dlhodobých geologických prieskumných prácach začala firma VSH Sadrovec v októbri 2003 podzemné dobývanie sadrovca a anhydritu pri Gemerskej Hôrke. Ložisko obsahuje vyše 276 miliónov ton týchto surovín, čo predstavuje 91 percent overených zásob v SR. Ťažba v novom banskom diele, ktoré dostalo názov Fortuna, sa spočiatku zameria na blok o objeme 2 milióny ton. Majitelia investovali do prípravy ložiska a vybudovania 310 metrov dlhej veľkoprofilovej štôlne niekoľko desiatok miliónov korún.

Aj keď dôvody pozastavenia ťažieb sú rôzne, je evidentné, že zlyhala surovinová politika štátu na celej čiare.    Ing. Marek Kuzma

sds

BRITAKOV umelecké kováčstvo

Karpenko

MUDr. Igor Olšavský

Voľby do VÚC 2017

Miesto pre Vašu reklamu

Ďalšie reklamy aj TU

...

kalendár 2016

...

...