Miesto pre Vašu reklamu PIZZA MICIO

Motorkári už vyrazili ...

motorkár havaroval

Motorkári už vyrazili na cesty, dbajte na bezpečnosť

 

Uplynulé víkendové slnečné dni prilákali na cesty Košického kraja ďalších účastníkov – motorkárov. Počet usmrtených motocyklistov v Košickom kraji je zatiaľ nula, to sa nemusí zmeniť, ak sa pričinia všetci účastníci.

Podľa štatistiky za uplynulý rok 2014 v Košickom kraji z celkového počtu 1706  dopravných nehôd zavinili motocyklisti 42 dopravných nehôd, chodci zavinili 87 nehôd, nemotoroví účastníci 45 nehôd a vodiči motorových vozidiel zavinili 1510 dopravných nehôd. Pri zavinených nehodách motocyklistami  boli usmrtení dvaja motocyklisti, ťažko sa zranilo 10 motocyklistov a ľahké zranenia utrpelo 30 motocyklistov.

 

Hlavné príčiny nehodovosti motocyklistov

Najčastejšou príčinou, ktorá sa podpísala pod nehody motocyklistov, bolo porušenie povinnosti vodiča. Sem patrí napríklad nevenovanie sa vedeniu vozidla a nesledovanie situácie v cestnej premávke ako aj povinnosť počas jazdy používať na hlave riadne upevnenú ochrannú prilbu, ktorá slúži na ochranu motocyklistu. Ochranné oblečenie by malo byť samozrejmosťou. Prekročenie dovolenej rýchlosti jazdy patrí „druhej priečke“ v štatistike príčin dopravných nehôd motocyklistov. Vodiči motocyklov by nemali preceňovať svoje schopnosti a nepodceňovať riziká rýchlej jazdy. V každom prípade je to práve rýchlosť, ktorá u vodičov motoriek rozhoduje o bytí alebo nebytí. Vždy treba jazdiť podľa svojich schopností a zručností, prispôsobiť sa stavu cesty, počasiu i ďalším okolnostiam, ktoré možno predvídať. 

Oproti vodičom v autách majú nevýhodu, sú zraniteľnejší, a pri páde im hrozia vážne zranenia či smrť. Netreba zbytočne riskovať, aj pomalšou (predpísanou) jazdou sa dá dostať do plánovaného cieľa. Pred akýmkoľvek manévrom, napríklad predbiehaním, treba byť obzvlášť predvídavý, všímať si, či vás vodič auta registruje vo svojom spätnom zrkadle. Nehovoriac o križovatkách, nie každý vodič auta je tolerantný a uvoľní vám časť svojho pruhu. Vodiči áut si zase musia uvedomiť, že na cestách už treba počítať aj s motorkármi. A tí sa zmestia aj tam, kde autá nie. Azda najdôležitejšie je preto sledovať spätné zrkadlá a situáciu okolo auta.

 

Víkendové nehody motocyklistov v Košickom kraji, jeden sa zranil ťažko         

Účastníkom piatkovej dopravnej nehody bol  48-ročný vodič motocykla zn. Honda. K dopravnej nehode došlo o 19,20 hodine na Alešovom nábreží v Košiciach. Vodič motocykla pri odbočení pri prejdení cez poklop kanalizácie stratil z dôvodu neprispôsobenia rýchlosti jazdy svojim schopnostiam, stavu a povahe vozidky kontrolu nad vozidlom a pri obytnom dome spadol na vozovku. Motocyklista pri nehode utrpel ťažké zranenia. Požitie alkoholu u vodiča zistené nebolo.

V sobotu (11.4.) sme zaznamenali dve nehody s účasťou motocyklistov. K prvej došlo  o 14,00 hodine na križovatke ulíci tr. L. Svobodu – Adlerová v Košiciach, kde boli účastníkmi 31-ročný vodič motocykla z. Kawasaki a chodec (39) obaja z Košíc.  Vodič viedol motocykel  po Tr. L. Svobodu v ľavom jazdnom pruhu pre priamy smer, kde za križovatkou s Adlerovou ulicou došlo k zrážke s chodcom. Ten vstúpil na vozovoku zo stredového deliaceho ostrovčeka, pričom sa pred vstupom na vozovku nepresvedčil, či tak môže urobiť bez nebezpečenstva. Obaja účastníci pri nehode utrpeli ľahké zranenia.  U vodiča nebolo zistené požitie alkohol, chodcovi  na jeho zistenie bola odobratá krv. Druhá sa stala v katastri obce Krásnohorské Podhradie v Rožňavskom okrese. Vodič motocykla (24) zn. Suzuki z Rožňavy viedol motocykel v smere od Rožňavy, pričom na križovatke do obce Krásnohorské Podhradie v dôsledku neprimeranej rýchlosti neubrzdil motocykel a narazil do stojaceho vozidla zn. Škoda Fabia s prívesným vozíkom, ktoré odbočovalo vľavo. Pri nehode sa motocyklista zranil ľahko. Alkohol u vodičov zistený nebol. 

Včera popoludní sa v Košiciach zrazili dvaja „motorkári“. Vodič (36) motocykla zn. Honda z okresu Košice okolie po prejazde tiahlou ľavotočivou zákružou už na priamom úseku vozovky v smere na Jahodnú sa zrazil s motocyklom zn. Yamana, ktorý rovnakým smerom viedol vodič (52)z Košíc. Pri nehode sa vodič Hondy zranil ľahko. Dychové skúšky  boli u vodičov negatívne.    

 

Nie za každú dopravnú nehodu je prirodzene zodpovedný motocyklista, ale v záujme vlastnej bezpečnosti by sa mali vyvarovať  nebezpečnej jazde, porušovaniu dopravných predpisov a taktiež by si mali uvedomiť, že vodiči ostatných motorových vozidiel nie vždy predvídajú ich porušovanie pravidiel cestnej premávky. Hazardovať so svojím zdravím a životom sa nevypláca. Pri zrážke s autom, náraze do zvodidiel alebo šmyku na mokrej ceste vo väčšine prípadov ťahá za kratší koniec práve motocyklista. Vodiči ostatných motorových vozidiel by si mali uvedomiť, že :

§  motocyklisti jazdia veľmi často vyššou ako povolenou rýchlosťou,

§  často predchádzajú motorové vozidlá ako sprava, tak aj zľava,

§  motocyklistov je možné ľahko prehliadnuť,

§  pri predchádzaní motocyklistov je potrebné dodržiavať bezpečný odstup.

Zdroj: kpt. Mgr. Jana Mésarová - hovorca KR PZ KE

motorkár havaroval

BRITAKOV umelecké kováčstvo

Karpenko

MUDr. Igor Olšavský

Voľby do VÚC 2017

Miesto pre Vašu reklamu

Ďalšie reklamy aj TU

...

kalendár 2016

...

...