Výsledky cielenej kontroly bryndze
...
Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky nariadila cielenú kontrolu zameranú na kvalitu uvádzanej bryndze na trh a to konkrétne na podiel ovčieho hrudkového syra v sušine výrobku.
Požiadavku na kvalitatívne parametre bryndze určuje vyhláška č. 346/2016 Z.z. Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky o niektorých výrobkoch z mlieka, kde je určené základné rozdelenie bryndze:
Podľa § 9 ods. (8) Bryndza podľa suroviny použitej na jej výrobu sa člení na
a) ovčiu bryndzu vyrábanú len zo zrejúceho ovčieho hrudkového syra alebo skladovaného ovčieho syra,
b) zmesnú bryndzu vyrábanú zo
1. zrejúceho ovčieho hrudkového syra a vyzretého hrudkového syra,
2. skladovaného ovčieho syra a vyzretého hrudkového syra
a
Podľa 9 ods. (6) Bryndza musí obsahovať najmenej 50 % hmot. ovčieho hrudkového syra zo sušiny výrobku.
Nariadenou cielenou kontrolou v obchodnej sieti boli odobraté mliečne výrobky, ktoré boli na trhu od piatich výrobcov a ktoré boli laboratórne analyzované dvomi druhmi analytických metód vo veterinárnych a potravinových ústavoch. Výsledky cielenej kontroly sú uvedené v tabuľke.
...
Pre zväčšenie klik na tabuľku:
...
Foto: Roman Ocelník
Zdroj:
- prečítané 1646x